Anasayfa İletişim


Alzheimer hastalığında plaklar ve yumaklar

Alzheimer hastalığının iki ayırt edici özelliği amiloid plakları ve nörofibril yumaklarıdır. Araştırmacılar, bu proteinlerin aşırı miktarda birikiminin beyindeki nöron hasarında bir şekilde rol oynadığına inanmaktadırlar.

Amiloid plakları :

Amiloid plakları, temel olarak beta-amilod olarak adlandırılan proteinden oluşan anormal doku birikimleridir. Plaklar canlı sinir hücreleri arasında bulunabilirler. Bu plakların, hastalık sürecinin erken döneminde, nöronlar ölmeye başlamadan ve bellek kaybı ve bunama belirtileri belirgin hale gelmeden önce, oluşmaya başladığına inanılmaktadır.

Nörofibril yumakları :

Nörofibril sinir hücreleri içindeki küçük flamanlara veya liflere karşılık gelmektedir.Norofibril yumakları, tau adı verilen protein iplikleri bükülmeye başladığında oluşur.Normalde tau nun yararlı bir işlevi vardır; nöronun iskeletini ayakta tutar, şeklini kazandırır. Alzheimer hastalarında, tau proteini kimyasal değişikliklere uğrayarak bükülür.Yeterli desteğin ortadan kalkması ile hücrenin iskeleti çöker, şekli bozulur.

Bilim adamları zor bir soru ile karşı karşıyadır. Plaklar ve yumaklar Alzheimer hastalığının nedenimidir, yoksa hastalık sonucundamı meydana gelmektedir ? Plak ve yumaklar, bunama belirtisi ve bulgusu göstermeyen bireylerin beyinlerinde de gözlenmiştir. Ancak Alzheimer hastalarında, plak ve yumakların sayısı çok daha fazladır.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.