Anasayfa İletişim


Aspirin en güvenilir ilaç.

Bilimadamları, Aspirin’in hala romatizma en güvenilir ilaç olduÄŸunu açıkladılar.
09 Nisan 2007 18:07

Bilimadamları, birçok hastalığın tedavisi için 108 yıl önce piyasaya sürülen Aspirin’in hala romatizma, kalp ve baÅŸaÄŸrısı gibi rahatsızlıklar konusundaki en güvenilir ilaç olduÄŸunu açıkladılar.

Aspirin’in tedavi alanları, kullanım ÅŸekilleri, etkinliÄŸi ve son dönemde yürütülen araÅŸtırmalar uzman doktorların katılımı Swissotel’de düzenlenen basın bilgilendirme toplantısı ile masaya yatırıldı. Toplantıya Bayer HealthCare Medikal Müdürü Dr. Sabahat KöseoÄŸlu, Ä°stanbul Ãœniversitesi CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Öner Süzer, Ä°.Ãœ. Ä°stanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Mustafa ErtaÅŸ, Ä°.Ãœ. Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Vedat Sansoy ve Ä°.Ãœ. CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ä°zzet Fresko katıldı.

Bayer HealthCare Medikal Müdürü Dr. Sabahat KöseoÄŸlu, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, geçtiÄŸimiz günlerde Aspirin ile ilgili basına yansıyan haberler üzerine Bayer olarak Aspirin hakkında bir toplantı yapmaya karar verdiklerini belirterek, bu konuda dallarında uzman 4 bilimadamının yapacağı açıklamaların Aspirin’in yararları hakkında kamuoyunu bilgilendirme imkanı vereceÄŸini söyledi.

Toplantıda Aspirin’in farmakolojik özelliklerine yönelik bilgi veren Ä°.Ãœ. CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Öner Süzer, 1899 yılında Bayer tarafından piyasaya sürülen Asprin hakkında hala her yıl binlerce makale yayınlandığına dikkat çekerek, “Medline taramasında Aspirin ile ilgili 50 bin yayına rastlıyoruz. Son bir yıl içinde ise Aspirin üzerine 3 bine yakın makale yayınlandı” dedi. Süzer, Aspirin’in piyasaya sunulmasının üzerinden 108 yıl geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen, hala kendi sınıfının en iyi ilacı olma özelliÄŸini koruduÄŸunu kaydetti.

Prof. Dr. Süzer, bir ilacın piyasaya sürülmeden önce yaklaşık 5 bin kiÅŸi üzerinde denendiÄŸini ifade ederek, “Piyasaya çıktığı günden bu yana, Aspirin’i kullanan insanların sayısı ise beÅŸ milyarın üzerindedir” dedi. Aspirin’in aÄŸrı kesici, ateÅŸ düşürücü, inflamasyon önleyici, kalp krizi ve inmenin önlenmesi olmak üzere farklı kullanım alanları olduÄŸunun altını çizen Süzer, Aspirin’in günlük kullanım dozları hakkında da bilgi verdi. Süzer, 75-300 mg’lik dozların kanı sulandırıcı etkisi bulunduÄŸunu, 1-2 g’lık dozların aÄŸrı kesici olarak kullanılabileceÄŸini, 2-4 g’lık dozların ise inflamasyon önleyici amaçlı kullanıldığını belirtti.

Her ilacın olduÄŸu gibi, Aspirin’in de yan etkilerinin olabileceÄŸini vurgulayan Prof. Dr. Süzer, alerjisi olanların, gastrik veya peptik ülser hastalarının, astım hastalarının, kanama bozuklukları yaÅŸayanların, kontrol edilemeyen hipertansiyonu bulunanların, ÅŸiddetli karaciÄŸer ve böbrek yetmezliÄŸi yaÅŸayanların, viral enfeksiyon geçiren çocukların ve gebelerin hamileliklerinin son üç ayında Aspirin kullanmaması gerektiÄŸinin altını çizdi.

Ä°.Ãœ. Ä°stanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Mustafa ErtaÅŸ da, Türkiye’de her beÅŸ kadından birinde ve her on erkekten birinde migren olduÄŸunu, her üç kiÅŸiden birinin ise gerilim tipi baÅŸ aÄŸrısı yaÅŸadığını söyledi. Dünyada ve Türkiye’de aÄŸrı tedavisinde Aspirin’in yaygın olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. ErtaÅŸ, “Klinik çalışmalar, Aspirin’in aÄŸrının giderilmesinde diÄŸer aÄŸrı kesici ilaçlar kadar etkili ve güvenli olduÄŸunu ve migren olgularında ilk seçenek tedavi olarak kullanılabileceÄŸini ortaya koymaktadır. Ekonomik tedavi maliyeti de ayrıca bir avantaj saÄŸlamaktadır” diye konuÅŸtu.

ErtaÅŸ, Türkiye’de baÅŸ aÄŸrısı çeken kiÅŸilerin yüzde 61.1’inin doktora baÅŸvurmadığına dikkat çekerek, baÅŸaÄŸrısı çekenlerin yalnızca yüzde 33.6’sının hangi aÄŸrı kesiciyi kullanacakları konusunda doktora baÅŸvurduÄŸuna vurgu yaptı. Süzer, “Bilinçsiz aÄŸrı kesici kullanımı bir süre sonra bağımlılığa yol açıyor. Åžu anda Türkiye’de baÅŸaÄŸrısı çekenlerin yüzde 2’si her gün aÄŸrıkesici kullandığı için bu rahatsızlığı yaşıyor. Bu kiÅŸiler aÄŸrıkesici kullanmayı bıraktığı an baÅŸaÄŸrısı da kesiliyor” diye konuÅŸtu.

Ä°.Ãœ. Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Vedat Sansoy ise Aspirin’in kalp rahatsızlıklarına iyi geldiÄŸinin tıp dünyası tarafından kabul edildiÄŸini söyledi. Kalp krizi geçiren bir hastaya ilk iÅŸ olarak 300 mg Aspirin çiÄŸnettirildiÄŸini dile getiren Sansoy, “Herhangi bir damarında ateroskleroz olarak tanımlanan damar sertliÄŸi bulunan tüm hastaların Aspirin kullanmasını öneriyoruz. Çünkü bu hastaların kardiyovasküler bir olay geçirme riski yüksektir ve Aspirin bu riski yüzde 25-30 oranında azaltmaktadır” dedi. Aspirin-hipertansiyon iliÅŸkisini de deÄŸerlendiren Prof.Dr. Sansoy, bu konudaki araÅŸtırmaların devam ettiÄŸini belirterek, kanı sulandırmak amacıyla koruyucu olarak verilen düşük doz Aspirin’in kan basıncı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını kaydetti.

Özellikle damar ve ÅŸeker hastalığı olanların Aspirin kullanması gerektiÄŸinin altını çizen Sansoy, Aspirin’in doÄŸru dozda kullanıldığı sürece hipertansiyona neden olmayacağını belirtti. Sansoy, doktorların hasta olmayan kiÅŸilere Aspirin vermeden önce, kiÅŸinin 10 yıllık risk haritasını çıkarması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, “Hiçbir hastalığı olmayanlarda Aspirin kullanma kararını doktorlar vermeli. OluÅŸturulacak 10 yıllık risk aritası ile kiÅŸinin ileride yaÅŸayacağı olası rahatsızlıklar hesaplanmalı ve ona göre Aspirin kullanımına izin verilmeli” diye konuÅŸtu.

Ä°.Ãœ. CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ä°zzet Fresko da romatizmal sebeblere baÄŸlı olarak 150 civarında hastalık yaÅŸandığını belirterek, bu hastalıklara baÄŸlı aÄŸrılarda aÄŸrı kesici olarak sıklıkla parasetamol ve Aspirin’in içinde yer aldığı kortizon dışı iltihap gidericilerin kullanıldığını dile getirdi.

alıntı:

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.