Anasayfa İletişim


Göz yuvarlağı ve göz hastalıkları

RetinaGöze giren zerrecikler, tahriş edici kimyasal sıvı damlaları ve yakıcı etkiler nedeniyle saydam tabakadaki iltihaplanmalar (keratit) yada ülserler (korena aşınması) bu tabakada nedbe oluşmasına ve sonuçta buğulanmaya ve görme keskinliğinde azalmaya yol açar.

Şiddetli korenea nedbesinde, bir ölüden nakledilebilecek saydam tabaka, görme yeteneğini yeniden kazandırır. Göz merceğinin dumanlanmasına metabolizma bozuklukları neden olur. Retina (ağ tabaka) buzuklukları çok ciddidir ve körlüğe yol açabilir. Retina hastalıklarına retinopati denir. Gözün, koroid tabakasının kan damarları tarafından yeterince beslenmesi çok önemlidir. Besleyici kan damarlarının sertleşmesi, kanın pıhtılaşması ve bir kan pıhtısının damarı tıkaması ani körlüğe veya görüşün kısmen kaybolmasına yol açabilir.

Uzun zaman süren yüksek tansiyon yada şeker hastalığı nedeni ile damar zedelenmesi sonucu görme bozuklukları ortaya çıkabilir. Göz yuvarlağı içindeki sıvıda basınç artışı retinayı zedeleyebilir (glokom). Basit bir muayenede bu basınç, ufak bir ağırlığın etkisiyle göz yuvarlığının ne kadar basılabildiğini ölçen bir alet olan tanometre ile saptanır.

Retinanın ayrılmasında, retine ile koroid tabaka arasındaki bağ bölgesel olarak ayrılır ve bu kısımda oksijen yetersizliğine neden olur. Retinnoblastoma diye bilinen habis bir retina tümörü bazen çoçuklarda görülür.

Daha detaylı bilgi için lütfen doktorumuza ulaşın www.edirnegoz.net adresini tıklayarak Uzman Doktor Erkan Bulut’ a ulaÅŸabilirsiniz.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.