Anasayfa İletişim


Ä°NTUSEPSÄ°YON ONARIMI

 

[email protected]

  İntusepsiyon yada diğer bir isimle invaginasyon bağırsakların bir bölümünün daha ilerisindeki bağırsağın içine eldiven parmağı şeklinde girmesidir.İntusepsiyon büyük ölçüde yaşamın ilk yılında, daha yaygın 5. ve 10. aylar arasında, ilk  bahar ve sonbahar aylarında,  gürbüz çocuklarda  görülür. Hastalarda   intusepsiyon oluşması esnasında yada hemen öncesinde üst solunum yolu enfeksiyonu yada gastro enterit tablosu vardır. İntusepsiyonun en önemli bulguları kusma,  kanlı mukuslu rektal kanama, karın ağrısı, muayenede ele gelen kitle ve hastanın bilinç durumunun uykuya meyilli olmasıdır.Karekteristik ağrı; kolik, aralıklı ve çok şiddetlidir. Çoğunlukla çocuklar ağrı spazmlarıyla birlikte bacaklarını karnına çeker, çığlık atar, soluklaşabilir ve terleyebilir. Konuşmayan çocuklar ağrının yerini tarif edemezken yada ağrının varlığından yakınmazken, yaş olarak daha büyükler ağrıyı tarif edebilirler.Çoğu çocuk hastalığın seyrinde kusar.Bu bulgu erken oluşur.Başlangıçta kusma bir reflekstir. Teşhis geciktirilirse bağırsak tıkanıklığına bağlı ortaya çıkar ve safralıdır. Klasik tabloya sahip intusepsiyonlu çocuklarda kaka, kırmızı akıntılı jöleye benzer. İntusepsiyonlu çocukların karın muayenesinde klasik bulgu sağ alt kadranda boşluk ve sağ üst kadranda kalın bağırsak hattı boyunca uzanan sucuk (sosis) şekilli kitledir.İntusepsiyon tanısı genellikle fizik muayene, hastanın hikayesi ve ultrasonografik olarak tipik bulgunun saptanması ile konur.

   TEDAVİSİ

 İntusepsiyonun tedavisi cerrahi olarak veya birbiri içine geçmiş barsak kısımlarının hava ile (pnömatik redüksiyon) yada radyoopak bir madde ile lavman (hidrostatik redüksiyon) yapılarak tekrar eski haline getirilmesi şeklindedir. Hava ile yada lavman ile tedavi hastalığın başlangıcı ile hastaneye başvurulan süre arasında 48 ila 72 saati geçmemiş olduğundan emin olunan hastalara uygulanabilir.Gecikmiş hastalarda bu yöntemlerin uygulamasının hayati riskleri vardır. Cerrahi yöntemle intusepsiyon düzeltilen hastalarda, bağrsaklar  tekrar eski haline getirildiğinde canlılığın ve kanlanmasının iyi olmadığı gözlendiğinde etkilenmiş olan barsak kısımlarının çıkartılması gerekir ve kalan bağırsak uçları uç uca birleştirilir.(rezeksiyon anastomoz) .Cerrahi işlem genel anestezi  altında yapılmaktadır.

  Yalnız  intusepsiyon tedavi edilmediği yada tedavide geç kalındığı durumlarda hayati tehlike oluşturan bir durumdur. Yukarıda sayılan tadavi yöntemlerinden başka tedavisi olmayan bir hastalıktır.Herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde ortalama 5-7 gün hastanede yatmak gereklidir.

    Bu konu ile ilgili daha kapsamlı bilgi almak ve ameliyat  ile ilgili aklınıza gelebilecek soruların yanıtını öğrenmek isterseniz , bizimle iletişime geçebilirsiniz. Edirne  Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Polikliniğinden, mesai saatleri içinde   randevu alarak görüşme sağlanabilir. Ayrıca sitemizin iletişim bölümünü tıklayarak bize ulaşıp telefonunuzu bırakırsanız size en kısa zamanda ulaşılacaktır.

 http://www.edirnedh.saglik.gov.tr/edh/

Op.Dr.Çağatay Aydıner

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment