Anasayfa İletişim


Normal yaşlanma ve Alzheimer hastalığı

Yılların zaman içinde vücudunuzda yaptığı harabiyet düşünüldüğünde, yaşlılığın etkisinden şüphelenmeye gerek varmı? Yinede kaslarınız ve eklemlerinizin eskisi gibi çalışmaması yada zihninizin eskisi kadar canlı olmaması hep sürpizmiş gibi gelir.Yaşlanma insanları sıklıkla hazırlıksız yakalar. Bu karmaşık yaşlanma süreci çok uzun zamanda gelişsede bazılarına bir gecede olmuş gibi gelir.

Asıl önemli olan nokta insanların yaşlanma hızı değil yaşlanmalarındaki farklılıklardır. Neden herkes farklı şekilde yaşlanıyor? 60 yaşında olup daha genç gösterenler ve davrananlar vardır. Bazılarıda olduğundan yaşlı gösterirler. Nasıl oluyorda bazı insanlar 90-100 yaşlarına kadar canlı ve aktif kalırken diğerleri kendilerine bile bakamıyacak duruma geliyor. Bu farklılıkların bir kısmı kalıtım yaşam tarzı ve çevresel etkenlerin bir bileşimine birazda şansa bağlıdır.

Ancak bu sorunun cevabı hastalık gibi diğer süreçlerlede ilgili olabilir. Kalp hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da demans ciddi fiziksel ve zihinsel bozukluğa neden olabilir. Ne yazıkki yaşlılarda hastalık etkileri bazen yaşlanmanın normal seyri gibi yorumlanmakta ve altta yatan neden araştırılmamaktadır. Bu tablolardan bazıları tedavi edilebilir bozukluklardır.

Alzheimer hastalığı ile ilgili ilk endişeniz bellek kaybı konusundaki deneyimlerinizin yarattığı sıkıntı ve korkudan kaynaklanabilir. Alzheimer hastalığı beyinde, özellikle de beyin hücreleri arasındaki iletişimde bozuklukla seyreden bir hastalıktır. Beynin düzgün çalışmasında beyin hücreleri arasındaki iletişimin hayati önemi vardır. Beyindeki devrelerin yetenekleri bozulduğunda düşünme, mantık yürütme, hatırlama gibi becerileriniz etkilenir veya yitirilir.

Malesef yaşlı beyinlerin mantık yürütme ve hatırlama becerisinin olmadığı kabul edilir.Yaşınız ilerledikçe belli derecede unutkanlığınız olacağı ve karmaşık problemleri çözmek için daha fazla zamana gereksinim duyacağınız bir gerçektir. Ancak bu tür bulguların normal yaşlanmadan daha ciddi bir duruma işaret edip etmediği konusunda sıklıkla şüpheler vardır. Ama bazende bu belirtiler ya basitçe kabullenilmekte ya da görmezden gelinmektedir.

Alzheimer hastalığının etkileri normal yaşlanmada görülen her hangi bir durumdan çok daha ağırdır. Alzheimer hastalığı kanser, şeker hastalığı gibi anormal bir durumdur ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalık yavaş ve sinsi bir biçimde başlar ve beyinde yaptığı harabiyet derecesi farkedilmeyebilir. Malesef seyri sürekli ilerleyici ve geri dönüşsüzdür. Hastalığı anlama, tanıma ve tedavi etme yolunda çok fazla çalışma yapılmasına rağmen, buğün için tedavisi yoktur.

Unutkanlığınız için ne zaman endişelenmelisiniz? Herkes zaman içinde bazı şeyleri unutur ama Alzheimer hastalığının neden olduğu unutkanlık devamlıdır ve zaman içinde dahada ağırlaşır. Hastalık sonunda lisan, yargılama, anlama ve dikkati toplama fonsiyonlarını da etkileyecek şekilde ilerler. Davranışınız değişebilir, daha saldırgan, aşırı kaygılı, depresif olabilirsiniz, hatta evden çıkıp kaybolabilirsiniz. En sonunda Alzheimer hastalığı yemek yeme ve giyinme gibi en basit işlerinizi yapmanızı bile engelleyebilir.

Alzheimer hastalığı genellikle 60 yaş üzerindeki kişileri etkilesede,  bu durum, hastalığın yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olduğunu yada tüm yaşlıların sonunda hastalığın belirti ve bulgularını göstereceğini ifade etmez. Hastalık potansiyelinin uzun yıllar içinde geliştiği ve bulguların yaşamın ancak geç dönemlerinde ortaya çıktığına inanılmaktadır. Çok nadiren Alzheimer hastalığı 30-40 yaşlarında da gelişebilir. Zaman zaman olan bellek boşlukları ile yaşamayı öğrenebilirsiniz. Fakat devamlı ve ilerleyici bir bellek kaybında endişelenmemeli ve doktorunuza görünmelisiniz.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.