Anasayfa İletişim


PSÄ°KÄ°YATRÄ°DE”Normal” ve Patolojik Ayrımı

  

 

Tüm insanlar yaÅŸamlarının deÄŸiÅŸen dönemlerinde, deÄŸiÅŸen ÅŸiddetlerde psikiyatrik semptomlar gösterir. Durum böyle olduÄŸunda, bireyin gösterdiÄŸi semptomların ne zaman”normal” ne zaman  psikiyatrik hastalık lehine patolojik sayılması gerektiÄŸinin belirlenmesi önemlidir. Psikiyatrik semptomu olan bir birey, günlük olaÄŸan iÅŸlevlerini yeterli bir düzeyde yerine getiriyorsa yani çalışabiliyorsa, sosyal ve aile içi iliÅŸkilerinde ciddi problemler yaÅŸamıyorsa, ve bu psikiyatrik semptomu kendisini aşırı derecede rahatsız etmiyorsa sözkonusu kiÅŸinin, septomlarına raÄŸmen“normal”olduÄŸunu düşünebiliriz. ÖrneÄŸin, sosyal fobik semptomları olan biri, toplum önünde ya da amiri ile konuÅŸurken rahatsız olmasına ve bundan mümkün olduÄŸunca kaçınmasına raÄŸmen, gerektiÄŸinde konuÅŸuyor ve bu belirtisi yaÅŸam kalitesni düşürecek düzeyde sıkıntı yaratmıyor ise bu kiÅŸinin”normal”olarak deÄŸerlendirilme olasılığı yüksektir.Öte yandan, aynı kiÅŸi, hissedeceÄŸi  sıkıntıdan korkarak amirinin karşısında konuÅŸmaktan kaçınıyor ve bu yüzden zarar görüyorsa ya da ” ben  neden bu kadar çekingenim, neden kimsenin önünde konuÅŸamıyorum” gbi düşüncelere sık sık kapılarak belirgin sıkıntı, karamsarlık yaşıyorsa bu kiÅŸide tedavi edilmeyi gerektirir düzeyde sosyal fobi olduÄŸundan sözedebiliriz.

  Sık rastlanan  psikotik belirtiler varlığında (hallüsinasyon, hezeyan, çaÄŸrışım kusurları(hastanın konudan konuya atlaması, anlaşılmaz konuÅŸması, hiç susmadan konuÅŸması, aynı ÅŸeyi tekrar tekrar söylemesi, hiç konuÅŸmama(mutizm)  gibi), dezorganize davranışlar (Ortalıkta soyunma, büyük abdestiyle oynama, ani ve yersiz saldırganlık, intihar giriÅŸimleri, hiç hareket etmeden günlerce aynı pozisyonu koruma (katatoni)gibi”normal” ve patolojik ayırımı göreceli olarak daha kolaydır. Bu belirtileri  gösteren hastalarda gerçeÄŸi deÄŸerlendirme iÅŸlevi belirgin olarak bozulmuÅŸtur. EÅŸlik eden  semptomlara ve hastalığın süresine baÄŸlı olarak, hastaya, ÅŸizofreni, bipolar bozukluk, ÅŸizoaffektif  bozukluk gibi tanılardan hangisinin  konacağı saptanır. Bu olgular acil müdahalesi yapıldıktan sonra psikiyatriye sevk edilmelidir.

  BiliÅŸsel iÅŸlevler yüksek kortikal fonksiyonlardır ve bu fonksiyonların bozulduÄŸu durumlarda da “normal” ve patolojik ayırımı göreceli olarak daha kolaydır. Bilinci bulanık, dikkatini bir konuda yoÄŸunlaÅŸtıramayan, bulunduÄŸu yeri, tarihi  bilemeyen bir kiÅŸide biliÅŸsel  iÅŸlevlerin bozulduÄŸundan sözedilebilir. Bu kiÅŸi  hallüsinasyon, hezeyan, çaÄŸrışım kusurları gibi psikozlarda rastlanan belirtiler gösteriyor olsa bile, mutlaka bu belirtilere neden olabilecek organik durumların araÅŸtırılması gereklidir.

   Nevrotik belirtiler ise, özellikle hafif olduÄŸu için ” normal” veya patolojik ayırımı yapmak güç olabilir. Sık rastlanan bazı nevrotik semptomlar (depresif semptomlar, anksiyete semptomları, panik atağı, sosyal fobi semptomları, agorafobi semptomları, özgül fobi, obsesif-kompülsif bozukluk semptomları, hipokondriak(hastalık hastalığı)semptomları, somatizasyon semptomları(histerik nevroz), konversiyon semptomları sayılabilir. Bu semptomları gösteren bireylerde bu semptomların kiÅŸide yarattığı sıkıntı, günlük hayatına etkisi, ne kadar zamandır sürmekte oldugu, semptomların toplam sayısı ve ÅŸiddeti “normal” vaya patolojik ayırımında önemlidir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment