Anasayfa İletişim


RAMAZANDA BESLENÄ°RKEN DÄ°KKAT ETMEMÄ°Z GEREKENLER

Uzun süreli açlığın arkasından yapacağımız seçimler, mide ve bağırsak sistemimizi etkiler.Öğün sayısını azaltıp, iki öğünde yediğimiz besin miktarının artması midede hassasiyet yaratabilir. Bazı önlemler alarak bu şikayetlerimizi azaltabiliriz. Şikayetlerin uzaması durumunda bir uzmana başvurmamızda fayda var.

İşte pratik bazı önlemler;

Fazla sıcak ve fazla soğuk yememeliyiz: Uzun süre boş kalan mideye aşırı sıcak veya soğuk besin girmesi midede hassasiyet ve gaza sebep olabilir.Bu nedenle iftarda içilen su çok soğuk olmamalıdır. Çorba ve yemeklerde çok sıcak değil, ılık olmalıdır.

Yemek esnasında konuşmamak ,

Yutulan hava gaz ÅŸikayetlerine nede olabilir.

Yavaş yiyip, lokmaları iyi çiğnemek,

Sindirim sistemimizin ilk başlangıç noktası ağzımızdır. Öncelikle besinleri ağzımızda iyice parçalamalıyız. İyi çiğnenmiş besinler midenin yükünü hafifleterek hazmı kolaylaştırır.

Bir öğünde aşırı yemek yememek,

İftarda ve gece boyunca yemeklerimizi 4-5 öğüne bölerek tüketmeye çalışalım. Bir defada aşırı yemek hazımsızlık ve gaz şikayetlerine yol açar.

Yemekten sonra bitki çayları ve doğal mineralli su (soda) tüketmek,

Hazmı kolaylaştırı ve gaz şikayetlerini azaltır.

Süt, yoğurt gaz şikayetleri yapabilir,

Bunun için prebiyotik maya içeren yoğurtları veya laktozsuz sütleri  veya kefiri tercih edin. Bunlarda çok soğuk olmamalıdır.

Bağırsakların çalışması için lif tüketimi fazla olmalı,

Lif yada posa dediÄŸimiz ÅŸey aslında tek bir besin deÄŸildir. Posa vücudumuzun sindiremediÄŸi veya kana emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Posalar çözünen ve çözülemeyenler olarak iki tiptir.Çözünen posalar suda erir,çözünemeyen posalarsa suda erimezler. Çözünemeyen posaları bağırsak kaslarını harekete geçiren posalar olarak adlandırabiliriz. her ne kadar çözünemeselerde kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içindeki hareketini saÄŸlar.  Bu nedenle de “vücudun süpürgesi”olarak bilinirler. Çözünen posalar ise dışkıya yumuÅŸaklık, jel kıvamı ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını saÄŸlar, bu sayede kabızlığı önlerler.

İFTARDA VE SAHURDA LİF TÜKETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN

– Haftada en az  1-2 kez kuru baklagil yemeklerinden tüketmek denenebilir.

-Sahurda ekmeğe alternatif olarak  müsli, yulaf ezmesi gibi kahvaltılık gevrekleri tüketmek

-İftar ve sahur yemeklerinde sebzeyi eksik  etmemek

-Yapabilirseniz  meyveleri soymadan sebzeleri ise kabuklarıyla tüketmek

-Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave etmek

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment