Anasayfa İletişim


ÖFKE VEYA SİNİRLİLİK

  Öfke,sıklıkla kendini hoşnutsuzluğun nedenine karşı koyma isteği şeklinde gösteren yoğun bir tepkidir. Sinirlenmek biraz daha ılımlı bir tepkidir.Bazen, eğer sevgili hastanızın  kaygı ve moral bozukluğu duyguları farkedilmeden kalırsa,  bu duygular öfkeye doğru tırmanırlar.

* Sevgili hastanızla iletişim kurarken yumuşak, destekleyici bir yaklaşım kullanın. Hastanızın yaşamakta olduğu duyguları farkettiğinizi ve kabullendiğinizi belirtin.

*Sevgili hastanız için işleri basitleştirin ve bir seferde tek bir basamağın direktifini verin.

*Yavaş ve tane tane konuşun ve sevgili hastanız hakkında o orada yokmuşçasına konuşmayın. Bir sohbeti yanlış yorumlamak öfkeye neden olabilir.

*Ani gürültü veya hakaretler sevgili hastanızı irkiltebilir ve  çabucak öfkeye yol açabilir. Hastanıza dokunmadan önce sizi gördüğünden emin olun.

* Bir anda sadece tek bir soru sorun ve sevgili hastanıza karşı çıkmamaya veya azarlamamaya çalışın.Eğer hastanız giyinme veya yemek pişirme gibi bir işle cebelleşiyorsa,yardım etmek için yavaş ve nazikçe devreye girin.

*Sevgili hastanızdan istediğiniz işlerin yaşına uygun olmasına dikkat edin.Eğer çocukça bir aktivite içine sokulursa öfkelenebilir.

* Eğer  sevgili hastanız öfkelenmişse, geri adım atın ve sakinleşmesi için zaman tanıyın. Birlikte dolaşmaya çıkmak da hastanın istim boşaltmasına yardımcı olabilir.

                               

* Öfkli durumların, özellikle de tetikleyen ne olduğundan  emin değilseniz,ne zaman olduğunu gösteren bir not defrei tutun. Saat, yer veya aktivite ile ilişkili bir düzen olup olmadığına bakın.

* Öfke  veye sinirlilik bir depresyon belirtisi olabilir.Eğer bu duygularsürekli olarak ortaya çıkıyorsa doktorunuzdan yardım isteyin.Demansla ilişkili depresyonda ağlama nöbetleri olabilir veya olmayabilir.

* Sevgili hastanızın  uykusunu alıp almadığını  düşünü. öfke yorgunluktan kaynaklanabilir.

* Fiziksel rahatsızlık öfkeye neden olabilir. Sevgili hastanızın ağrısı, bir hastalığı, kabızlığı veya açlık durumu olup olmadığını veya tuvalete gitme ihtiyacı olup olmadığını düşünün.

* Sevgili hastanızın ilaçlarında yakın zamanda bir değişiklik olup olmadığını düşünün. Bazı ilaçların yan etkileri şiddetli duygudurum değişikliklerini içerebilir.

* Sevdiği bir aktivite veya sevdiği yiyeceklerle hastanızın dikkatini  dağıtın.

* Öfke duygularını yatıştırmak için  güven verici dokunuşlar veya sakin bir müziği deneyin.          

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.