Anasayfa İletişim


KAYGI (ANKSÄ°YETE) VEYA MORAL BOZUKLUÄžU

Anksiyete, yaklaşan bir olay, yakın gelecekte olacak bir şey için aşırı bir korku duygusunu içerir.tehlikeler gerçek veya hayali olbilir. Anksiyete çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.Alzheimerli hasta, hiç gerek olmadığı halde,ailesi,işi ve yarım kalmış işler için, artık bunlar onun sorumluluğunda olmasa da, üzülebilir.Anksiyeteli kişi kendini çaresiz, yetersiz, huzursuz hissedebilir ve uyuyamayabilir.

Moral bozukluğu olan kişiler, müzmin bir gerginlik veya güvensizlik durumu içindeymiş gibi görünürler. Bu duygunun nedeni, sorunları çözememek veya ihtiyaçları karşılayamamaktır. Moral bozukluğunu azaltmak için,sorun yaratacak olyları önceden tahmin edip buna göre davranmaya çalışabilirsiniz . Öte yandan, moral bozukluğunun, Alzheimer hastalığının neden olduğu zihinsel ve fiziksel kayıplara karşı doğal bir tepki oldugunu ve tüm olayları önleyemeyeceğinizi de unutmamanız önemlidir.

Eğer sevgili hastanız anksiyete hissediyorsa:

* Sevgili hastanıza güven verme yolları üzerine odaklanın.Endişelerini ciddiye alın. Size temelsizmiş gibi görünse de, hasta bu kaygılarının geçerli olduğuna gerçekten inanmaktadır.

* Sevgili hastanızın dünyayı şu anki algılayış biçimine siz de katılın. Bu gerçekler çerçevesinde mantıklı bir açıklama getirmeye çalışın ve aynı zamanda güven ve teselli verin. Söylediğiniz şeyin doğruluğu,sevgili hastanızın açıklamanıza verdiği duygusal tepki kadar önemli değildir.

-Eğer sevgili hastanız(artık hayatta olmayan) eşi için endişeleniyorsa, eşinin bakkala veya işe gittiğini söyleyebilirsiniz.

-Eğer sevgili hastanız (artık emekli olmuş olduğu) işi için endişeleniyorsa, patronunun telefon edip bu gün işe gelmesi gerekmediğini söylediğini söyleyebilirsiniz.

* Birdurumla ilgili gerçeği yumuşak biçimde açıklamaya çalışın ama bunu sadece, sevgili hastanızın ikna edebileceği durumlarda yapın.Eğer sevgili hastanız üzülüyor veya sizin söylediklerinize inanmıyorsa, gerçeği kanıtlamaya çalışmayın.

* Açıkllamanızı destekleyecek somut bir durum saÄŸlamaya çalışabilirsiniz.telefonda patronuyla konuÅŸuyormuÅŸ gibi yapın veta sevgili hastanızın bır akraba ile konuÅŸmasını saÄŸlayın.Ä°kna edici bir mesaj yazılı olan bir telefon notu veya mektup verin. Sizin onu dikkate aldığınızı ve anladığınızı bilmesini saÄŸlamak için sevgili hastanızın duygularını onaylamanızönemlidir:” AnneciÄŸim, bu durum için gerçekten üzüldüğünü biliyorum.”

*Sevgili hastanızın sözünü ettiği her hangi bir anı hakkında sohbet edin. Sohbetinizin düzenini sağlamak için bir fotoğraf albümü küllanın.

*Sevgili hastanızın dikkatini olumlu bir şeye yöneltmesini sağlamak için, hoşuna gidecek bir aktivite ile dikkatini dağıtın.Böyle bir dikkat dağıtma işine teşebbüs etmeden önce, duygularını onaylamak ve güven vermek için hastanızın dünyasına dahil olmanın genellikle en iyi sonucu verdiğini göreceksiniz.

Eğer sevgili hastanızın  morali bozuksa:

*Sevgili hastanızın olabildiğince fazla şeyi mümkün olan en az yardımla yapmasına izin verin.

* İşlerin aslında nasıl yapılması gerektiği konusunda  kendinizi üzmemeye çalışın. Eğer sevgili hastanız kendisi veya başkaları için tehlike arzedecek bir şey yapmıyorsa, yaptığını duzeltmekten sakının.

*Sevgili hastanıza acele ettirmemek için, günlük bakım işlerinin üstesinden gelmeye daha çok zaman ayırın.

*Sevgili hastanızın bir konuda fazla bir şey beceremiyor olması, bu işe teşebbüs etmekten vaz geçmesi anlamına gelmez.İstirahat ve faaliyet periyodları arasında denge sağlamaya çalışın . Kişinin yorgun olma olasılığının daha fazla olduğu geç saatlerde faaliyetleri en aza indirin.

*Moral bozukluğunun nedenlerinin  ortamdaki aşırı gürültü ve hareketlilik olup olmadığını kontrol edin.Televizyon veya radyoyu kapatın ya da süresini kısıtlayın ve sevgili hastanızın istirahat etmesi için sessiz bir oda ayırın.

*Değişiklikler kafa karışıklığı ve moral bozukluğunu arttırabilir.Sabit bir günlük program sürdürmeye çalışın ve değişikliklerden mümkün olduğunca kaçının .

*Hastalık ilerlerken beklentilerinizi de buna uyumlu şekilde ayarlayın .Örneğin, hastalığın ileri evrelerinde aşina bir ev ortamından sevgili hastanız için çok bunaltıcı  ve korkutucu olabilir.Ev dışı aktiviteleri hastalığın daha erken evrelerindeki kadar sık yapamayabilirsiniz.

*Sizin kendi duygularınızın sevgili hastanızı nasıl etkileyebileceğinin ve belkide moralini bozabileceğinin farkında olun.Sakin ve güven verici olmaya çalışın.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.