Anasayfa İletişim


Alzheimer hastalığı beyni nasıl etkiler

Alzheimer hastalığı beynin temel yapı taşını, nöronu, harap ederek beyni etkiler.Nöron kaybı ilk önce bellek sisteminin santralı olan hippokampusta başlar.Bu nedenlede Alzheimer hastalığının erken safhalarından itibaren bellek kaybı görülür.Zaman, mekan ve kişileri karıştırma (dezoryantasyon) ve uzaysal-mekansal bellek kaybı da olabilir.Uzaysal-mekansal bellek nesnelerin veya mekanların birbirlerine göre yerleşiminin algılanmasını sağlar. Buna banyonun, yatak odası veya mutfağa göre nerede bulunduğunun farkında olmak örnek olarak gösterilebilir.

Alzheimer hastalığı, hippokampusun yanısıra, amigdala da dahil olmak üzere, limbik sistemin diğer bölümlerini de etkiler. Bu bölgedeki nöronlar hasar gördükçe, lisan becerileri, plan yapma, yargılama ve basit işleri yerine getirme gibi diğer bilişsel ve duyguları etkileyen kısmı olduğu için, bu bölgedeki nöron kaybı Alzheimer hastalarında sık görülen saldırgan davranışları ve şüpheciliği açıklayabilir.

Ek olarak, Alzheimer hastalığında Meynert in bazal çekirdeği olarak adlandırılan beyin bölgesindeki nöronlarda da kayıp olur.Bu bölge asetilkolin olarak adlandırılan nörontransmitterden zengindir. Nörotransmitterler, daha öncede belirtildiği gibi , uyarıları nötrondan nörona taşıyan kimyasal habercilerdir. Asetilkolin, anıların oluşturulması ve çağrılması için önemlidir ve bazal çekirdeğin hasarı asetilkolin düzeyinde belirgin azalmaya neden olur.Alzheimer hastalığı, asetilkoin düzeyindeki düşmenin yanısıra, diğer önemli nörotransmitterlerin düzeylerinide etkiler.

Sonunda, Alzheimer hastalığı, beynin bir çok bölgesini etkiler.Harap olan nöron miktarı artıkça tahrip olan sinaps-hücreler arasındaki iletişim noktaları sayısıda artar.Sinir hücrelerinin kaybı ile beyin kütlesi azalır. Alzheimer hastaları, iletişim kurma, bildiği yüzleri ve nesneleri tanıma yeteneklerini ve davranışlarını ve yemek yeme ve idrar yapma gibi temel fiziksel isteklerini kontrol etme yetenekleri de dahil bazı işlevlerini kaybetmeye başlarlar. Son dönemde, çoğu hasta yatağa bağımlı ve diğer insanların bakımına tamamen muhtaç hale gelir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.