Anasayfa İletişim


LAKAYTLIK (APATÄ°) veya DEPRESYON

Alzheimer hastasına bakım verenlerin en sık bildirdiği zorluk veren davranış lakaytlıktır(apati). Bu duygu, sıklıklada normalde yoğun duygular veya tepkiler yaratacak durumlarda görülen, kayıtsızlıkla karakterizedir.Apati, motivasyon eksikliği, oturup boş boş bakma periyodları ve dünyadan kopma duygusunuda içerebilir.Alzheimerli hastalarda depresyon da sıktır.Depresyon belirtileri ve bulguları, öfke ve sinirlilik, sık sık ağlama nöbetleri, iştah ve uyku düzeninde değişiklikler ve apatiyi içerir.İşte göz önüne alınabilecek bazı noktalar:

* Sevgili hastanızı sevdiği faaliyetlarle meşgul etmeye çalışın . Eski fotoğraf albümlerini, ailenin video filmlerini veya çocuklar ve hayvan yavrularının resimlerini kullanın . Yakın zamanda olmuş olaylar hakkında konuşmak yerine, sevgili hastanızın muhtemelen çok daha iyi yapabildiği bir şey olan, anılarını hatırlatmaya ve anlattırmaya çalışın.

*Sevgili hastanızı el çırpmaya veya ayak vurmaya teşvik edecek , bando müziği veya marşlar gibi belirgin bir temposu olan müzik çalın. Ama müziğin sesi çok yüksek veya kafa karıştırıcıysa, ters tepkilere de yol açabileceğinden dikkatli olun.

*Sevgili hastanızın duygularını kabullenin ve anladığınızı belirtin. Alzheimer’ e baÄŸlı fiziksel ve zihinsel kayıpları için veya ölmüş olan sevdikleri için üzülüyor olabilir.

*Alzheimer hastalığının her ikiniz üzerindeki yükü hafifletmek için basit mizah kullanı. Basit şakaların olduğu bir kitap veya eski televizyon komedilerinin videoları biraz gülmenizi sağlayabilir.

* Eğer sevgili hastanızda depresyon belirtileri olduğunu görüyorsanız doktorunuzla konuşun. Antidepresan ilaçlar güvenli ve etkilidirler ve yan etkileri de azdır.Hastanız için en iyisinin hangisi olduğunu bulmak amacıyla doktor çeşitli ilaçları ve dozları deneyebilir.

* Konuşma terapisi veya grup terapisi Alzheimerli hastalar için, özelliklede erken evreden sonraki evrelerde,  genelde önerilmez.Bu tür tedavinin etkili olabilmesi için bilgiyi işlemleme ve hatırlama yeteneğinin varlığı gerekir. Bunun yerine, savgili hastanızı aktivite içine ve başka kişilerle sosyalleşmeye sokacak yaşlı bakım programlarını düşünün.

1 Comment(s)

  1. Geri bildirim by TembelliÄŸin Psikolojisine Dair… | mehmetnaber.com on 01 Ağustos 2010 05:17

    […] aktiflik evrelerinin sürekli ve dengesiz bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmesi) sonucunda oluÅŸan tembellik (apati) (siklotemik insanlar aktiflik döneminde birkaç iÅŸle aynı anda uÄŸraşırken, depresyon […]

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.