Anasayfa İletişim


Felç

FelçBilinçli hareketler, beynin motor korteksinde başlayıp kaslarda sonlanan sinir hücreleri zinciri aracılığı ile yerine getirilir. Motor kortekste bulunan sinir hücrelerinin uzantılarının bir kısmı beyin sapındaki merkezlere gider.Ve oradan çıkan dürtüler kafa sinirleri ile baş kaslarına götürülür. Geri kalan sinir uzantıları pramidal yoldan geçerek omiriliğin ön çokıntılı hücrelerinde son bulur. Dürtü orada bulunan hücrelere iletilir ve omirilik sinirinin uzantıları aracılığı ile gövde, kol ve bacaktaki kaslarda son bulur. Bu pramidal yola ek olarak beyincikle birlikte hareketlerin koordinasyununu sağlayan ekstrapiramidal sistem vardır. Parkinson hastalığı ve kore hastalığı gibi ekstrapramidal sistem bozuklukları ve beyincik hastalıkları hareket bozukluklarına yol açarsa da genellikle felçe neden olmazlar.

Felç, hareketlerin çok zayıf koordinasyonuna veya hiç uygulanmamasına neden olacak şekilde bir veya bir kaç kasın güç kaybetmesidir. Birinci duruma parezi ikinci duruma paralizi adı verilir.

Felçler, kas sisteminin kendisinden kaynaklanabileceği gibi sinir sistemindende gelebilir, öyleki dürtüler kaslara iletilemezler. Bazen histeri gibi ruhsal etkenler felçe neden olabilirler. Felcin meydana geliş nedeninin saptanması her zaman olanaklı değildir. Düz kaslar ve kalp kasları sinir sistemindem gelen dürtülere cevap verirler, ancak aynı zamanda kendi kendilerine kasılma yetenekleri olduğu için, gelen sinirler işlevlerini kaybetselerde felç olmazlar.

Genellikle bedenin bir tarafı tamamen felç olur. Spastik çoçuklarda çoğu kez Little hastalığı görülür. Omiriliğin herhengi bir noktasında meydana gelen zedelenmeden dolayı işlevler kesintiye uğrar.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.