Anasayfa İletişim


Spazmlar

Spazm (kramp) bir veye bir kaç kasın belli bir süre devam eden çok şiddetli kasılmasıdır. İskelet kaslarında ve iç organlarda görülür. İkinci durumdaki vakalara kolik denir. Safra kesesi, böbrek ve bağırsak sancılarını örnek olarak verebiliriz. Sancı , küçük veya büyük taşlar ve hatta fazla yemek ve içmekten olabilir. Hastaya çok acı verir ama bu acıyı azaltan ilaçlar vardır. Yattıktan hemen sonra baldır kaslarının krampı sık görülen rahatsızlıklardandır. Nedenleri henüz saptanamamıştır. Buna, bacaklara giden kan dolaşımının azalması neden olabilir. Lastik asit gibi metabilozma ürünlerinin toplanmasıda sancı yapabilir.

Zararsız olan baldır krampı gebelik sırasında ve menopoz sonrasında çok sık görülür. Aynı şekilde soğuk suya girmiş olan yüzücülerde görülen spazmlar içinde kesin bir açıklama yapma olanağı bulunamamıştır. Bu spazmlar boğulmaya neden olabilecek kadar yoğun olabilirler.

Spazmlar kaslara giden kan akımının azalmasından ileri gelebilir. Eğer yüzücü kanın bağırsaklarda toplanmasına neden olacak şekilde ağır bir yemek yemişsse spazm olasığı artar. Bazı kasların uygunsuz kullanımıda spazma neden olabilirler. Bu olay çok yazı yazan ve çok yaylı saz çalanlarda çok görülür.

Genellikle yüzde görülen sinirsel spazm (tik) çoğunlukla ruhsal etkenlerin neden olduğu kas spazmlarıdır.

Döl yolu kaslarını etkileyip cinsel birleşmeye engel olan kramplarında kaynağı ruhsal olabilir (vajinizm). Bu durum , kan damarlarının daralarak, bacak kaslarının yeterli miktarda oksijen alamamasından ileri gelir.

Bacak titremesi denilen bu durumda ağrılar gece başlamakta ve bacaklar hareketsiz kalamamaktadır. Bunun nedeni belirlenememiştir. Küçük çoçuklarda yüksek ateşle birlikte havele diye adlandırılan spazmlar görülür. Kramlar kanda kalsiyum düzeyinin azalmasından veya sodyum tuzu yetersizliğinden ileri gelebilir.Ter içindeki çok miktarda tuz bulunduğundan, sıcak havalarda terlemeden olabilir sıcak kramp adını alır. Son olarak, kramplar önemli bir enfeksiyöz hastalık olan tetonozun belirtisidir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.