Anasayfa İletişim


Gebelikte beslenme

Gebelik ve emziklilik fizyolojik doğal bir olaydır. Fetus anneden aldığı besinlerle beslenir ve büyür. Bu nedenle annenin aldığı yiyeceklere fetusun ihtiyaçları eklenmelidir.

Gebelik bitip, doğumdan da sonra, emziklilik döneminde anne, bebeğin gelişimin de en büyük rolü oynar. Süt salgılar ve yavrusunun tüm besin gereksinimini karşılar. Dolayısı ile annenin besinlerine ekleme yapılmalıdır.

Gebe ve emziklilerin besin ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması hem fetus-bebek, hem de anne sağlığı için büyük önem taşır. Yeterince beslenemeyen anne adayı fetus için veya süt için kendi dokularını kullanmak zorunda kalır. Yetersiz beslenmiş annelerden doğan bebeklerde çeşitli olumsuz tablolar görülmüştür. Annenin karnında gelişen fetus, annenin besinlerinde yeterli olsun veya olmasın kendine gereken malzemeleri anne kanından alır. Anne bu maddeleri bazen kendi dokularını yıkarak temin edebilir. Örneğin; annede anemi olsa bile, bebek genellikle normal hemoglobinle doğar. Ancak annede demir çok kiritik düzeye inerse,bebek etkilenir.
Ayrıca gebelikte ,yetersiz ve dengesiz beslenmenin bebeğin beyin gelişiminin ve dolayısıyla mental gelişimini olumsuz etkilediği araştırmacıların konularının ararsındadır. Yetersiz beslenen annelerdeb doğan bebekler arasında , prematüre ve ölü doğum oranı normal beslenen annelere göre daha sıktır. Ancak bütün yetersiz ve dengesiz beslenen annelerin çoçukları sağlıksız olacak demek değildir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.