Anasayfa İletişim


Horlama

Zaman zaman herkes horlayabilir. Ancak horlamanız haftada 3-4 geceden faza oluyor, sabahları uykunuzu almadan kalkıyorsanız bir uzmana görünmeniz gerekmektedir.Çünki horlama, yüksek tansiyon, kalp hastalığı hatta uykuda ani ölümlere yol açabilir.

Horlama herkeste olurmu ?

Yeni doğan bebekte bile olabilir. Özellikle yorgun bir gün geçirmişseniz veya gün içinde alkol ve sigarayı çok kullanmışsanız o gece daha fazla horlarsınız. Sağlıklı bir insanda horlayabilir. Ancak bu kişilerde bu horlama haftada 1-2 günle kısıtlıdır. Yani bir gecede 5-10 dakika horluyorsanız korkuya kapılmanıza gerek yok. Ancak horlama sizi ve yakınlarınızı rahatsız ediyor, haftanın yarısından fazlasında ve gecenin önemli bir kısmında horluyorsanız bu durumu bir sağlık sorunu olarak görmelisiniz.

Horlama kimlerde daha sıktır ?

Şişmanlarda, çenesi küçük yada geride olanlarda, genizeti ve bademcikleri büyük olanlarda horlamaya dah sık rastlanır. Ama hiçbir sağlık sorunu olmasada bazı insanlarda horlama ortaya çıkabilir.

Horlama ne zaman bir hastalıktır ?

3-4 geceden fazla ve uykunun uzunca bir bölümünda horlama oluyorsa, horlamalar nefes durmaları ile kesiliyorsa, kişi sabah uykusunu almadan kalkıyorsa orada bir sorun var demektir.

Uykuda nefes durması nasıl olur ? Horlama ile ilgisi nedir.Solunum yollarında bir daralma eğilimi varsa horlama ortaya çıkar.Ancak bu daralma yalnızca horlamaya yol açmaz.Bazen hava yolundan geçen hava azalır,bazende hava yolu tamamen tıkanır(apne) ve hastada uykuda solunum sorunları ortaya çıkar.

Uykuda solunum sorunlarının sağlık açısından önemi nedir ?

Uykudaki bu sorunlar, akciğere taze hava gitmesini engeller kandaki oksijen azalır.Azalan oksijen, tüm organların yetersiz çalışmasına neden olur.Kalp, beyin, hormonal bezler yetersiz çalıştığında bir dizi sağlık sorunu ortaya çıkar.

Uykuda soluk durmasının belirtileri nelerdir ?

Uyku sorunu olan hastada solunumun durması saatte 5 ten fazla ise bu sorun uyku apne sendromudur. Horlama, uykuda nefes durmasının başkaları tarafından gözlemlenmesi, uykudan boğulma hissi ile uyanma, gündüz uykululuk hali, dinlendirici uyku uyuyamama, uyku apnesini düşündüren nedenlerdir. Bunlardan biri veya bir kaçı varsa bu hastalık düşünülmeli. Uyku apnesini düşündüren diğer belirtiler şunlar ; gece terlemesi, sabahları baş ağrısı, uykuda sık sık idrara çıkma, kalp yetmezliği ve depresyon eğilimi.

Uykuda solunum durması kalp ve damar sorunu yaparmı ?

Uyku apnesi, yüksek tansiyon, aritmi hatta uykuda ani ölüme yol açabilir.Uyku apnesi tedavi edildiğinde, tansiyonun düzeldiğinide görürüz.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.