Anasayfa İletişim


Malnütrisyon nedenleri

Malnütriyonun başlıca nedenleri :

* Kalori ve besin öğelerinin yetersizliği, yetersiz alınması,
* İnfeksiyon fazlalığı,
* Sosyo-kültürel etmenler,
* Doğuştan ve sonradan gelen hastalıklar.

Kalori ve besin öğelerinin yetersizliği :

Bu yetersizliğin nedenleri çeşitlidir. Alım yetersizliği, ekonomik nedenlere bağlı olabileceği gibi, bilgisizlik nedeniylede olabilmektedir.Örneğin ; aile gelirinin azlığı, çoçuk sayısının fazlalığı gibi sosyal sorunlar gıda yetersizliğine neden olabilecektir. Pişirme hataları, beslenme bilgisinin eksikliği nedeniyle çoçuğa hangi yiyeceklerin verileceğinin bilinememesi gibi eğitim eksiklikleri sayılabilir.
Anne sütünün verilmemesi veya erken kesilmesi, bebeklerin besin yetersizliğine yol açabilir.Bu nedenle malnütrisyonun önlenmesinde en önemli nokta, anne sütünün yaygınlaştırılmasıdır.Örneğin; köy toplumunda gelir durumu iyi olan ailelerin, bebeklerini herkesin beslediği gibi anne sütü vermek yerine, yurt dışından gelen mama ile beslemeyi bir öğünç kaynağı olarak kullanmakta oldukları gözlenmiştir. Bunun sonucunda, bu ailelerin çoçuklarında malnütrisyon sıklığı fazla bulunmuştur.

Sıkı sık infeksiyon geçirme

Olumsuz çevre koşullrı ise, infeksiyon riskini artıracağından sık hastalanan ve hastalığı uzun seyreden çoçuklarda beslenme güçleşir ve malnütrisyon gelişir. Hasta olan kişide de alınan besinler anabolizma (yapımında) işlerinde kullanılmazlar. Bağırsak parazitleri ve diğer etmenlerde olumsuz yönde etkiler.

Sosyo-kültürel etmenler :

Beslenme alışkanlıkları, örneğin uzun süre sadece anne sütü ile beslenme, nişasta, şeker mamaları,çok erken veya çok geç memeden kesme gibi etmenler,kısaca beslenme bilgisinin yanlışlıkları malnütrisyon nedenlerindendir.

Doğuştan ve sonradan gelen hastalıklar :

Metabolizma hastalıkları, anatomik bozukluklar, alerjik durumlar gibi kronik durumlar sayılabilir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.