Anasayfa İletişim


Malnütrisyon tedavisinde diyet

Malnütrisyonlu çoçuğa özel diyet verilmelidir. B çoçukların tanıları (ilk planda tanınmaları) normal aile hekimliği taramalarında veya sorunları nedeniyle hastahaneye getirdiklerindetanımlanırlar. Genellikle aileler bebeklerini malnütrisyon nedeniyla doktora getirmezler. Hastahaneye getirilenlerde, ağızdan alabilecek durumda olmayabililer. Sıklıkla bir infeksiyonla hastahaneye gelmişlerdir.
ishal varsa,susuzluk gelişmiş ise, ağızdan rehidratasyon sıvısı verilir. Ancak zorunlu durumlarda damardan sıvı verilir.Damardan verilecek sıvılar,kan elektrolit dengelerinin bozuk olması nedeni ile bir çok sorunları beraberinde getirir. Özellikle kuvaşiorkorlu bebekler kısa sürede kaybedilebilirler. Bu nedenlerden dolayı, manütrisyonlu çoçuklara ağızdan rehidrasyon sıvılarının verilmesi çok daha fazla önem taşır. Ağızdan sıvı tedavisi fizyolojik, sorunlar yaratmayan,damardan sıvı verilmesinden daha etkili ve tolere edilmesi, uygulanabilmesi çok daha kolay bir yöntemdir. bu nedenle özellikle malnütrisyonlu çoçuklarda damardan sıvı verme işleminden kaçınılmalıdır. Ağızdan fazla sıvı verilince önemli bir sorun olmaz,ancak damardan verildiğinde kalp yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Susuzluğu geçen (dehidrasyonu düzelen) çoçuğa sindirebileceği yiyeceklerle beslenmeye geçilir.
Malnütrisyonlu bir bebeğe gıda vermek zordur. Ancak önemli olan gıdanın ağızdan verilmesi değildir. Verilen gıdanın sindirilip kullanılmasıdr. Bu nedenle sindirilmeyen ve vücutta kullanılmayan gıdanın önemi olmayacaktır.
İlk uygulama çoçuğun kilosuna göre mayi gereksinimini hesaplamaktır.Yaş, gereksinimini ve ağırlığına göre değişiklikler yapılmalıdır.
aşağıda ortalama örnekler verilmiştir.
* Kg. başına 125-150 ml.den sıvı (mama) alması hesaplanır.
* Sütün sindirilebilmesi için 1/2 lik sütle başlanır.Anne sütü daima alternatifsizilk ve tek tercihtir. Verilen sütü sindiremiyorsa,özel sindirimi kolaylaştıran anne sütüne adapte edilmiş mamalar(süt tozları) verilmelidir. Gerekirse bebeğe sindirici enzimler verilmelidir. İlk planda sindirim işleminin başlaması amaçlanmalıdır. Gerekiyorsa,hidrozile mamalar verilmelidir.
*2-3 gün çocuk gözlenir.Tolere ediliyorsa gıdanın güçlendirilmesi amaçlanır.
*2/3 lük süte geçilir.
*Bu çoçuklarda emilim bozulmuştur.
* Tolere etme durumuna göre tam süte geçilir.
*1-2 gün tam süt aldıktan sonra yüksek kalorili malnütrisyon (YKM) diyetine geçilir.(içeriği süt , prinç unu, toz şeker, sıvı yağ, (ayçiçek veya zeytinyağı) 100 ml.yüksek kalorili malnütrisyon (YKM) rejiminde 135-200 Kcal. vardır.
*Ayrıca meyve suyu ve eser elementler (Mg, Zn) gıdalar eklenir.
*Vitamin, mineral(maden) desteği yapılmalıdır.
* çoçuk yüksek kalorili malnütrisyon diyeti (YKMD) 1 hafta ile 10-20 gün beslenir.
*Daha sonra normal yiyeceklere alıştırılır.
*Yavaş yavaş ve her gün ek bir yiyeceğe başlanır.
*Aile beslenme konusunda eÄŸitilir.
* Çoçuklarda genelde iştahı iyidir.
*Biberonla alamıyorsa kaşıkla beslenmelidir.
Tüm yukarıda belirtilen yaklaşımlar verilen gıdaların sindirilebilmesi ile mümkündür.Bu amaçla acele etmeden, bebeğin durumuna göre uyarlamalar yapılması zorunludur.
Sevgi verilmeden sadece  besin  verilmesi yeterli olmayacaktır.Yuvalara bırakılmış çoçuklarda bu rahatlıkla görülebilir.Tüm gereksinimi karşılansa bile çoçukların gelişimi yeterli olmayacaktır.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.