Anasayfa İletişim


Yaralılara yardım

* Kanamayı nasıl durdurmalı :

Kazazedenin kanama geçirdiği farkedilince, kanama yeri açılmalı ve yaraya temiz bir mendil veya el altında ne varsa , bastırarak pansuman kompresi yapılmalıdır. Bu yöntemle kanama durmaz ise bu kez atar damar kompresyonu yapılabilir. Büyük kan kaybı karşısında bir şok hali söz konusu ise doktorlar hemen kan verme işlemine girişir. Kanama geçirdiği anlaşılan kazazedeler daima büyük bir dikkatle nakledilmelidir.

Baş-belkemiği ekseninin muhafazası :

Beyin ve soğancığın uzantısı olan belkemiği, sinirsel kumandaların ve istihbaratın geçiş yoludur. Motor sinirler ve duyu sinirleri buradan çıkar. İlik, belkemiğinin içindeki kemiksi bir kanaldır. Omurlardan biri, diğerine göre kayarsa (kırık) ilik zedelenebilir. Böylece istihbarat işlemi durur (duyunun kaybolması) Kas kumandasıda aksayabilir. (felç) Böyle bir durum yavaşlama sırasında veya direkt çarpışmalarda meydana gelebilir. Belkemiğinin, omurlar kaymadan kırılmasıda mümkündür. Bu sırada acemice bir kıpırdama, iliğe geriye dönüşü olmayan bir zarar verebilir.

Aracın içinde :

Baygın bir kişi karşısında, örneğin direksiyon üzerine yığılmış kalmışsa, önce solunum yollarını ferahlatmanız gerekir. Bu arada bel kemiğini de dik tutması denenmelidir, çünkü kırılmış olabilir. Baş-belkemiği eksenini normal pozisyona getirebilmek için, başını yavaş yavaş kaldırmak şarttır. Çekmeye devam ederken de, baş bir parça geriye yatırılmalıdır. Bundan sonra uzman kurtarıcılar beklenmelidir. Deneyimsiz birinin kazazedenin baş-belkemiği eksenini normal pozisyonda tutarak, kendisini araçtan çıkartması mümkün değildir. Ancak araçta yangın varsa yaralı kişi dışarı çıkarılabilir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.