Anasayfa İletişim


D Vitamini

Vücut dokularındaki D vitamini ön değerinin güneş ışınları ile D vitaminine çevrilmesi ile oluşur. Karaciğerde ara metobilazması olup, son ürün böbrekte ikinci defa hidrooksitlenerek olmaktadır.

Balık yağı dışında yiyeceklerde çok az bulunur. Suda erimez, ısıya ve oksidasyona dayanılıklıdır. Vücuttaki görevi, kalsiyum metobilizması, kalsiyum (Ca) taşınması ile ilgilidir. D vitamini eksikliğinde iskelet sisteminde hastalıklar görülür. Bunlar raşitizm ve osteomalazidir.

RaÅŸitizm :
Kemiklerin gelişme ve büyüme dönemlerinde gözlenir. Kemiklere kalsiyum çökmemesi olmaması, kalsiyum azalma sonucu, kemikler yumuşar, kemik uçları genişler (büyüme yerleri), dişler geç bozuk çıkar, fontanel geç kapanır. İlk süt dişlerinin çıkması genellikle anne karnındaki, kalsiyum ve D vitaminin eksikliği gibi sorunlardan dolayı olur.

Çoçukarın dışarı çıkartılması, sadece yüz, el, kol gibi vücut yüzeylerinin güneş görmesi D vitaminin sentezi için yeterlidir. Güneşin etki edebilmesi için hava kirlilği ve cam gibi engellerin olmaması lazımdır. Kısaca pencere arkasından gelen güneşin pek etkisi yoktur.

Osteomalazi :
Yaşlılarda , kemik büyümesinin sonlanmasından sonra görülür. Raşitizmin erişkinlerde gelişen tipidir. Vücuttaki, kalsiyum fosfor oranı bozulur, kalsiyum azalır. Sık doğum yapanlarda ve dengesiz beslenenlerde çok görülür.

D vitamini ihtiyacı 0-3 yaş arasında artar. Yiyeceklerdende karşılanamadğı için de ek olarak D vitamini vermek gerekir.

D vitaminin günlük gereksinimi 0-6 yaş için 400 ünite, diğer yaşlar için 100 ünite, gebe ve emzikliler içinse 400 ünitedir. Fazla alınan D vitamini toksiktir.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.