Anasayfa İletişim


MEME DOKUSUNUN GELİŞİMİ

 Meme  dokusu ve meme  başı normal yerinin  dışında fazladan  var olabilir. Fazladan meme dokusu daha çok  koltuk altı çukurluğunda  görülürken, fazladan meme başı, memenin normal yerleşim yerinin altından kasığa kadar olan alanda görülebilir.

Meme bezi anne karnında (ceninde) 6. haftada gelişmeye başlar. Yaklaşık altıncı ayda meme tomurcuğu meydana gelir. Bu tomurcuk içinde meme kanalları gelişir. Daha sonra her kanal içinde ileride süt salgılama özelliği kazanacak olan  bez hücreleri gelişir. Kanallarla beraber doğumdan önce meme başıda gelişir.

Meme dokusu ve meme başının normal yerinin dışında ayrıca fazladan var olması mümkündür.Fazladan meme dokusu var olması  daha çok koltuk altı çukurluğunda görülürken, fazladan meme başı, memenin normal yerleşim yerinin altından kasığa kadar görülebilir. Koltuk altında bez varsa emzirme döneminde şişlik ve ağrı ile kendini belli edebilir.

Erkek ve kadında, çocukluk döneminde meme dokusu gelişimi benzerdir. Meme dokusu kadında gelişimini bluğ çağında sürdürür ve ergenliğin  sonunda gelişmiş halini alır. Bez süt salgılama fonksiyonunu gebelikte kazanır.

Erkekte bazen hormonal etkilerle  veya dışarıdan hormon verilmesiyle meme dokusunda gelişim olabilmektedir.

Anne karnında 6. haftada gelişmeye başlayan mem bezi 6. ayda meme tomurcuğu halini alır.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.