Anasayfa İletişim


Şeker hastalığı

Şeker hastalığı, organizmanın karbonhidrat kullanma yeteneğinin azalması ile ortaya çıkar ve genellikle kalıtsal olarak meydana gelen bir metabilozma hastalığıdır. Genel olarak yetersiz insülin salınımına bağlı ve bunun sonucu olarak kan şekeri yükselmesi ile kendini belli eder. Zamanla lipid metabolizma da bozulur. Diabetle görülen metabolik değişiklikleri şu şekilde özetlemek mümkündür.

* İnsülin yetersizliğine bağlı olarak, karbonhidratların yeterince kullanılmaması aşırı glikojen yıkımı ve glukoneoggenez ise bağlı kan şekeri düzeyinin yükselmesi ve idarara glukoz geçmesi.

* Glukozun yeterince depo edilememesi ve idrarla dışarı atılması nedeniyle organizmanın glukoz yerine yağlardan faydalanmaya başlaması ve yağların hidrolozi ile açığa çıkan yağ asitlerinin kan dolaşımına karışmaları ve dokular tarafından bol miktarda kullanılması.

* Yağ asitleri yıkımının artmasına bağlı olarak, keton cisimleri dediğimiz kimyasal bileşikler ve kolesterol sentezi artar. Keton cisimlerinin kanda birikmesi ola ketozis denir.

Şeker hastalığının klinik olarak başlıca üç belirtisi vardır. Çok su içme, çok yemek yeme, çok idrara çıkma bunların yanında ağız kuruması, halsizlik ve yorgunluk belirtileri de vardır.
*Glükozun yeterince depo edilememesi ve idrarla dışarı atılması nedeniyle organizmanın glükoz yerine yağlardan yararlanmaya başlaması ve yağların hidrolizi ile açığa çıkan yağ asitlerinin kan dolaşımına karışmaları ve dokular tarafından bol miktarda kullanılmaları.

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Sorry, the comment form is closed at this time.