Anasayfa İletişim


SİGARA İÇEN, ÇEVRESİNDEKİLERE 10 KAT ZARAR VERİYOR!

     

                                                               

Dünyada 1,2 milyar kişi sigara içiyor. Her yıl  5  milyon kişi sigaradan ölüyor. 2030 yılında; 2 milyar sigara içicisi olacağı tahmin ediliyor, bu da yılda 10 milyon kişinin sigaranın yarattığı  hastalıklardan öleceği anlamına geliyor.

Sigara içmek; kişinin yalnız kendisine değil çevresindekilerede zarar verir. Çevresel sigara dumanında kanser yapıcı maddeler sigaradan çekilenden  10 kat daha fazla bulunmuştur. Çevresel sigara dumanı yani pasif içicilik yoluyla dünyada 600 bin kişi ölüyor. Ülkemizde ise her yıl 8 bin 750 kişi pasif içicilikten  hayatını kaybediyor.

Eğer siz de sigara içiyorsanız, bir kez daha düşünün hem kendi ömrünüzden,  hem sevdiklerinizin ömürlerinden yaşanacak güzel yıllarınızı  çalıyorsunuz.Kendinizi   sizi sevenlerden,mahrum etmeyin.Sevdiklerinizi ise siz koruma altına alın.

Günümüzde sigarayı bırakmanın bilinen bir çok yolu var. Bulunduğunuz ilde size en yakın bir sağlık kuruluşuna giderek sigarayı gerçekten bırakmak istediğinizi  anlatın ve yardım isteyin. Sizinle ilgilenecek sayısız sağlık dostu  uzman  doktor bulacaksınız. Gideceğiniz  hastanelerin Göğüs Hastalıkları  ve Psikiatri  polikliniklerine müracaat edin. Ama öncelikle bu konuda kararlı olmalısınız.

Sigaranın  sağlığınıza zararlı olduğuna önce kendinizi inandırın. Sigarayı asla bir zevk aracı  olarak görmeyin. Stresli olduğunuz zamanlarda  hemen sigaraya sarılmayın, sigaranın stresi  azalttığına sakın inanmayın. Stresinizi atmak için  açık havada bol bol yürüyün.

Eğer yürüyecek durumda değilseniz bir arkadaşınızla sohbet edin içinizdekileri  ona anlatın. Konuşacak kimse bulamıyorsanız kitap okuyun veya sevdiğiniz bir tür müzik dinleyin.Fazla kalorili olmamak koşulu ile çerez veya meyva  atıştırın.Sigara içmeyi hep erteleyin, canınız çok sigara içmek istiyorsa çakmak ve sigarayı hazırlayın içecekmiş gibi yapın ama sigarayı yakmayın. Sigara yakma işini sürekli erteleyin erteleyin. Göreceksiniz sigara isteğiniz bir süre sonra kaybolacaktır.

        Kamu  kurum ve kuruluşlarında, kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirildi.Sigara içmeyen kişiler bu uygulamayla, yasalarla koruma altına alınmış oldu.Ve bu devrim niteliğinde çıkarılmış  yasanın  sağlığımıza kattığı artı değer  kısa bir süre sonra olumlu sonuçlar vermeye başlayacaktır. Ancak bu uygulamanın da  sakıncalı bir kaç yönü var.Gerçek sigara bağımlılarının, rast gele yerlerde sigara içmeleri.Bu yeni uygulama ile beraber etrafta müthiş bir görüntü kirliliği oluştu .Bunun için kurum ve kuruluşlar bu görüntü kirliliğinin önüne geçmek için  acil önlemler almalıdırlar. Gerçek içiciler için yine açık  alanlarda  gözlerden uzak, oturabilecekleri bir ortam  uygun olabilir.Binaların en üst teras katları  sigara içme alanları olabilir.Hem gözlerden uzak hem de etrafa koku ve duman yayılmaz böylece sigaranın özendiriciliği de azalmış olur.Birde iş yerlerinden fazla uzağa ayrılamayanlar için Özel sigara kabinleri geliştirilmiş eğer maliyet söz konusu olmaz ise bunlardanda yararlanılabilir.

   

     

                                                                                                                                                                          

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment