Anasayfa İletişim


SPLENEKTOMÄ° NEDÄ°R?(DALAK ALINMASI)

[email protected]

Dalağın alınması çocuklarda esas olarak üç durumda gerekli hale gelir;

 1) Kan hastalıkları: 

         a)Doğumsal hemolitik anemiler; Örneğin;Konjenital Sferositoz

         b) İdyopatik trombositopenik purpura (ITP)

2) Travma

3) DiÄŸer ender durumlar:

      -Akdeniz anemisi

      -Portal Hipertansiyon

      -Dalak tümörleri

      -Aplastik anemi

      -Hipersplenizm

     -Hodgkin hastalığı

     -Dalak abse ve kistleri

 İdyopatik trombositopenik purpura’ da  ve doÄŸumsal kan hastalıklatında splenektomi genellikle 3 yaşından sonra gerekmektedir.Splenektomi sonrası sepsis riski nedeniyle iÅŸlem olabildiÄŸince geciktirilmektedir.Ameliyat hazırlığında dalağın büyüklüğü ve komÅŸuluklarını deÄŸerlendirmek amacıyla görüntüleme yöntemleri kullanılır.Kan testleri yapılır.Kan ya da kan ürünleri temin edilir.Hasta çocuk doktoru tarafından konsülte edilir.Postsplenektomi sepsisi ve ameliyat sonrasında geliÅŸebilecek olası diÄŸer enfeksiyonlar açısından antibiyotik baÅŸlanır ve özel aşılar uygulanır. Aşı ancak 1 ay içinde etkin düzeye ulaÅŸtığından ameliyat randevusu bu süreye uygun biçimde kararlaÅŸtırılır.Ameliyat genel anestezi altında yapılır.Genellikle karnın ortasından  ya da sol tarafa kaburgaların hemen altından yapılan bir kesiyle ameliyat gerçekleÅŸtirilir.Ameliyat sonrası hasta bir süre klinikte gözlenir.Birkaç  gün yemek verilmez. Hasta bu süre içinde serumla beslenir.Mide ve barsaklar çalışmaya baÅŸladıktan sonra yemek verilir.Problem geliÅŸmediÄŸi takdirde poliklinik kontrolleri önerilerek taburcusu planlanır.

     Komplikasyonlar;

Dalak  çıkartıldığında trombosit denilen kan pulcukları sayısında bir artış görülür.Bu ise en sık ameliyattan sonraki ilk 10 günde olmak üzere hastada pıhtılaşma bozuklukları ve beraberinde meydana getirdiği solunum ve dolaşım problemlerini ortaya çıkartabilir.

   Dalak etrafındaki organların hasarlanması neticesi etraf organlara ait sorunlar; (mide perforasyonu, pankreatit, kalın barsak zedelenmesi gibi) görülebilir.Yine yakın komşuluk nedeniyle özellikle sol akciğer ve bu organın zarına ait problemler (atelektazi, pnömani, sıvı kolleksiyonu) ortaya çıkabilir. Akciğer  enfeksiyonlarına eğilimartabilir.

   Genel anestezi altında yapılan bir ameliyatın genel riskleri ise;

    Akciğerlerde küçük alanlarda dolaşım bozukluğu oluşabilir ve buna bağlı olarak antibiyotik tedavisi ve fizyoterapiye gerek duyulabilecek akciğer enfeksiyonu riski artabilir.

 Bacaklarda pıhtılaşma oluşabilir, buna bağlı ağrı ve şişlik oluşabilir.Nadiren bu pıhtıların akciğerlere gitmesine bağlı olarak ölüm oluşabilir.

 Kalbin yorulmasına bağlı olarak kalp krizi gelişebilir.

 Bu işleme bağlı olarak ölüm oluşabilir.

  İşlem sonunda hastanın yaşına, yapılan kesinin büyüklüğüne göre ameliyat sonrası hastanede kalış süresi her hangi bir komplikasyon gelişmedeği takdirde 5-10 gün arasında değişir.

Op.DR.ÇAĞATAY AYDINER

ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANI

Yorum yapılmamış

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment